Dýně je bezesporu jeden ze symbolů nastávajícího podzimu, stejně jako třeba vinobraní, opadané listí či létající papíroví draci. Tato oranžová dáma, které se mnohdy říká také tykev, se v posledních letech těší velké oblibě, a je zařazovaná do jídelníčku naši domácí kuchyně, i do jídelníčku mnoha restauračních zařízení. Pokrmy z ní připravované jsou moderní a vnášejí svěží zaván do novodobé gastronomie. A přitom ještě donedávna musela o svou přízeň na našich talířích bojovat. Vždyť ještě nedávno byla dýně spojována jen s dýňovým kompotem a málo kdy by si dokázal představit, že lze z dýně připravit i nespočet slaných i sladkých pokrmů, zákusku a dezertů, jako třeba dýňový koláč, dýňový cheescake, ale třeba i dýňové muffiny či dýňové lívance.
Jak se k nám dostala?
Dýně se zrodily v tropických a subtropických oblastech Ameriky, a lze je považovat za jedny nejstarších kulturních plodin. Za to, že se tato velká oranžová koule dostala, až k nám, bychom asi měli poděkovat panu Kolumbovi a jeho výpravám, díky kterým ji mohli ochutnat nejprve ve Španělsku, Francii a následně i obyvatele ve Středomoří. A pokud jste už slyšeli říkat dýní Turek, je to tím, že se na Moravu dostala díky tureckým tažením do Evropy. Dýní je přibližně 800 druhů, liší tvarem, barvou, velikostí a chutí. Mezi nejznámější u nás patří dýně Hokkaidó, dýně Máslová, dýně Muškátová, dýně Špagetová a dýně Goliáš.
Dýně a Halloween.
Dost často je dýně spojovaná se svátkem Halloween, který se slaví převážně v anglicky mluvících zemích. Má původ v anglosaských lidových tradicích. Do Ameriky se Halloween rozšířil až v 19. Století s masovým příchodem imigrantů Irů a Skotů. Halloween se slaví 31. října, tedy v předvečer dne, kdy se u nás slaví křesťanský Svátek všech svatých. Děti za pomoci svých rodičů vydlabávají do dýně co nejstrašidelnější obličej a do ní umístí svíčku. Dle mého názoru, by však byla velká škoda, kdyby využití dýně bylo omezeno, jen na tuto tradicí.
Dýně jako součást zdravého jídelníčku.
Tato oranžová dáma je také velmi zdraví prospěšná a lze ji bez pochyby zařadit i do dietního jídelníčku, neboť je z 90% tvořena vodou. Obsahuje kromě hořčíku, sodíku a beta karotenu i provitamin A, vitamíny B a C, vlákninu, sacharidy a bílkoviny. Její semena jsou velmi bohatá na zinek, mají projímavé účinky a pomáhají při léčbě močového měchýře. Častější konzumací dýně, bychom měli odstranit škodliviny ze střev, podpořit trávení, posílit imunitní systém a uklidnit si nervy. Navíc dýně příznivě ovlivňuje činnost srdce, snižuje hladinu tuků v krvi a je prevencí proti dně, revmatismu a ateroskleróze.
Tak to je hned několik zatraceně dobrých důvodů, proč bychom měli dýni do svého jídelníčku zařazovat častěji, nemyslíte? Vyzkoušejte třeba dýňovou polévku, určitě Vás překvapí stejně, jak překvapila nás, v Nábytku v kostce :-).