Jak to asi měly naše babičky a prababičky zařízené, že je nějaké nemoci jen tak nerozházely a dokázaly si s nimi poradit i bez dnes všudypřítomných léků? Znaly totiž léčivé síly bylinek i ostatních potravin. Téměř každá bylinka má preventivní, hojivý, nebo uzdravující účinek, od pažitky, mateřídoušky, kopru, máty, meduňky po libeček a černobyl.
Intenzivně vonící rozmarýn přidá jídlům neopakovatelné aroma a používá se k zpracování zeleniny, na ryby, mořské plody, dušená masa a také dokonalé ochutí zvěřinu.
Při přípravě luštěnin je nejvhodnější saturejka neboť předchází nadýmání, které luštěniny způsobují a také pokrm skvělé dochutí. Tyto potraviny určitě patří k sobě. Dále saturejku využijeme k dochucení mletého masa, do polévek, zeleninových salátů a pomazánek.
Co tak ale vyrazit na sběr bylinek do okolí? Medvědí česnek je v dnešní době pokládán za zázrak z lesa, jedná se o vytrvalou bylinu s podzemní cibulí, v Česku je poměrně častá, roste ve vlhkých lesích a doba na sběr je poměrně krátká – jen na jaře. Požívají se listy, které mají sirné složky a čpavek, dále vitamín C, fytoncidy, hořčiny a další látky. Ovlivňuje činnost žaludku, napomáhá trávení, urychluje hojení ran a vředů a ničí střevní parazity. Lze ho přidávat do všeho, kde má přijít česnek či pažitka. Připravit z něho můžeme salát, pesto, bylinkové máslo, přidat do tvarohové pomazánky, do bramborového salátu, posypat chleba s máslem nebo jen pár listů do špenátu pro zvýraznění chuti. Nejlepší je ale medvědí česnek čerstvý. Můžeme ho také usušit, ale tím částečně přichází o svou vůni a chuť. A vy jste už poznali sílu medvědího česneku?
Když nemůžeme bylinky okamžitě spotřebovat, ale chceme si je uskladnit na zimu, musíme je velmi pečlivě usušit. Špatný způsob nám může tyto dary znehodnotit. Sušení je ideální na stinném vzdušném místě a dle potřeby musíme obracet. Jako podložka je vhodný materiál, který propouští vzduch, papír nebo dřevěný rošt.
Kuchyň je dokonalým místem pro práci s bylinkami a kořením, kde připravujeme nejen chutné pokrmy, ale staráme se také o zdraví celé rodiny. Bylinky jsou dokonalým pomocníkem a dokáží povznést kterékoliv jídlo. Jestliže dáme na kuře čerstvý rozmarýn, bude to naprosto jiná chuť, než na kterou jsme zvyklí. Kuchyně a jídelny můžeme využít i k sušení bylinek, jestliže svazek pověsíme hlavou dolů a necháme uschnout. Takový postup sušení nám ušetří místo, svazek rostlinek vypadá dobře a provoní celou světnici. Nejvhodnější jsou rychleschnoucí rostlinky, a jestliže některou bylinu používáme stále, jen ji pověsíme a odebíráme podle potřeby. V případě že bylinky chceme uskladnit do obalu, nejvhodnější budou tmavé sklenice, lepenkové krabice a papírové sáčky. Tak jsou bylinky chráněny před světlem i vlhkem a uchovají si svou vůni a léčivou sílu.
Z naší nabídky využijte k uskladnění bylinek například KREDENC MEXICANA D15, je z borovicového masivu v rustikálním stylu a stejně jako za dob našich babiček vstupuje na výsluní.
Pro milovníky klasického nábytku bude ideální KREDENC Z MASIVU 27. Je vyroben z masivní borovice a díky prostorným šuplíkům a skřínce jistě potěší každou hospodyňku.
Mějte radost ze své kuchyně a pěstování bylinek :-)