Dýně, anebo chcete-li tykev, se zrodila v tropických a subtropických oblastech Ameriky, a lze ji považovat za jednu nejstarších kulturních plodin. Za to, že se tato velká oranžová koule dostala, až k nám na náš stůl, bychom asi měli poděkovat panu Kolumbovi a jeho výpravám, díky kterým ji mohli ochutnat nejprve ve Španělsku, Francii a následně i obyvatele ve Středomoří. Někdy se dýní říká také Turek, je to tím, že se na Moravu dostala díky tureckým tažením do Evropy.
Tato oranžová dáma je velmi často spojovaná se svátkem Halloween, který se slaví převážně v anglicky mluvících zemích. Halloween má původ v anglosaských lidových tradicích. Do Ameriky se roznesl až v 19. století s hromadným příchodem imigrantů Irů a Skotů, kteří ve své rodné vlasti používali místo dýní na vyřezávání strašidelných obličejů, řepu anebo brambory. Tyto výtvory pak rozsvítily okenní římsy či zápraží domů, aby od svých obydlí během noci odehnali duchy zemřelých. Až s příchodem do Ameriky začali místo řepy a brambor používat dýně. Halloween se slaví 31. října, tedy v předvečer dne, kdy si u nás připomínáme křesťanský Svátek všech svatých.
Dýně potěší i chuťové buňky.
Dýně se v posledních letech těší také velké oblibě, a je zařazovaná do jídelníčku naši domácí kuchyně, i do jídelníčku mnoha restauračních zařízení. Pokrmy z ní připravované jsou moderní a vnášejí svěží zaván do novodobé gastronomie. A přitom ještě donedávna musela o svou přízeň na našich talířích bojovat. Vždyť ještě nedávno byla dýně spojována jen s dýňovým kompotem a málo kdy by si dokázal představit, že lze z dýně připravit i nespočet slaných i sladkých pokrmů, zákusku a dezertů, jako třeba dýňový koláč, dýňový cheesecake, ale třeba i dýňové muffiny či dýňové lívance. Dýní je přibližně 800 druhů, liší tvarem, barvou, velikostí a chutí. Mezi nejznámější u nás patří dýně Hokkaidó, dýně Máslová, dýně Muškátová, dýně Špagetová a dýně Goliáš.
My jsme vyzkoušeli dýňovou polévku z dýně Hokkaidó a její chuť nás opravdu mile překvapila. Určitě stojí za to!!!
Udělejte také něco pro své zdraví!
Tato oranžová dáma je také velmi zdraví prospěšná a lze ji bez pochyby zařadit i do dietního jídelníčku, neboť je z 90% tvořena vodou. Obsahuje kromě hořčíku, sodíku a beta karotenu i provitamin A, vitamíny B a C, vlákninu, sacharidy a bílkoviny. Její semena jsou velmi bohatá na zinek, mají projímavé účinky a pomáhají při léčbě močového měchýře. Častější konzumací dýně, bychom měli odstranit škodliviny ze střev, podpořit trávení, posílit imunitní systém a uklidnit si nervy. Navíc dýně příznivě ovlivňuje činnost srdce, snižuje hladinu tuků v krvi a je prevencí proti dně, revmatismu a ateroskleróze.