Když se řekne "česnek", většině lidí se vybaví aromatická hlíza s ostrou chutí, která dominuje mnoha pokrmům po celém světě. Ale co když vám řeknu, že existuje druh česneku ještě divočejší, aromatičtější a zároveň neuvěřitelně lahodný? Ano, mluvím o medvědím česneku, pokladu z lesních koutů, který může vaše kulinářské dobrodružství posunout na zcela novou úroveň.
Sběr a období zralosti
Medvědí česnek, známý také jako divoký česnek, je rostlina, která se vyskytuje v lesích a na vlhkých loukách, a to zejména v jarním období. Sbírají se jeho listy, které jsou chuťově podobné česneku kuchyňskému, avšak silnější aroma a chuť dělají z mědvedího česneku jedinečný zážitek.
Sbírat se začíná přibližně od konce března do začátku května, kdy jsou listy ještě mladé a plné chuti. Je důležité sbírat pouze čerstvé listy, které mají intenzivní vůni a jsou volné od jakýchkoli známek poškození.
Historie a tradiční využití
Medvědí česnek má dlouhou historii v tradiční medicíně a kulinářství. Starověcí lidé ho používali k léčení různých onemocnění, jako je nachlazení, trávicí potíže a dokonce i proti parazitům. V mnoha kulturách byl také považován za afrodiziakum a symbol síly a vitality.
V kuchyni je medvědí česnek ceněný pro svou silnou chuť a vůni, která dokáže oživit i ty nejjednodušší pokrmy. Často se používá v pestech, omáčkách, polévkách, těstovinách a jako příloha k masu a rybám.
Recept: Kuřecí prsa s medvědím česnekem a bylinkovým krémem
Ingredience:
4 kousky kuřecích prsou
4 polévkové lžíce olivového oleje
Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
4 stroužky medvědího česneku, nasekané
1 citron, na plátky
1 lžička medu
200 ml smetany na šlehání
Čerstvé bylinky podle chuti (například petržel, pažitka, tymián)
Postup:
Předehřejte troubu na 200°C.
Na pánvi zahřejte 2 lžíce olivového oleje. Osolte a opepřete kuřecí prsa a opečte je na pánvi z obou stran asi 2-3 minuty, dokud nezezlátnou. Poté je přesuňte do pekáče.
Na téže pánvi přidejte zbylý olivový olej a přidejte nasekaný medvědí česnek. Orestujte ho asi 1-2 minuty, dokud neuvolní svou nádhernou vůni.
Po orestování přidejte citronovou šťávu a med, nechte je spolu krátce povařit.
Nakonec přidejte smetanu na šlehání a nechte omáčku zhoustnout.
Osolte a opepřete podle chuti. Pokud chcete ještě více bylinkové chuti, přidejte čerstvé bylinky.
Omáčkou zalijte opečená kuřecí prsa v pekáči a dejte je do trouby na dalších 10-15 minut, dokud nebudou pěkně propečená a šťavnatá.
Podávejte s dušenou rýží nebo brambory a ozdobte čerstvými bylinkami.
Tento recept přináší vynikající kombinaci chutí - medvědí česnek dodává pokrmu ostrou a aromatickou chuť, která se skvěle doplňuje s jemnou chutí kuřecích prsou a bylinkového krému. Jedlo je bohaté na aroma a jistě potěší vaše chuťové buňky.
Mohlo by Vás zajímat:
Tipy pro založení bylinkové zahrádky na balkoně
Květiny a bylinky v našem domově..
Povidla-tradiční požitek ze sladkého ovoce
Dýňový Cheesecake: Sladký podzimní dezert, který okouzlí vaše chuťové pohárky